Τρίτη

Βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα ροζ γυαλιά...

Πηγή: tsouxtres.gr

Στο εγκέφαλό μας υπάρχει ένα κέντρο σκέψης, οι μετωπιαίοι λοβοί, που αν τους χρησιμοποιήσουμε θα έχουμε μια ακριβή άποψη για τον εαυτό μας, πολλές φορές όμως μέσα στην βιασύνη μας δεν το κάνουμε. Σκέψου, ζημιωνόμαστε όταν νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από ότι πραγματικά είμαστε;

Πανεπιστήμιο του Τέξας – Οι Άγγλοι χρησιμοποιούν την εξής έκφραση “βλέποντας τον κόσμο μέσα από ροζ γυαλιά”. Η έκφραση αυτή αναφέρεται στον συνήθως συννεφιασμένο καιρό που έχουν στην χώρα τους και κάνει την πραγματικότητά τους γκριζωπή και σκυθρωπή, αν όμως κάποιος βάλει ροζ γυαλιά αμέσως βλέπει τον κόσμο γύρω του να φαίνεται χαρούμενος και ενδιαφέρον. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα όταν δεν χρησιμοποιούμε τους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου μας είναι σαν να κοιτάμε τον εαυτό μας μέσα από ροζ γυαλιά, με άλλα λόγια θεωρούμε τους εαυτούς μας καλύτερους από ότι είμαστε στην πραγματικότητα.

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας, επισημαίνει ότι “αν αναφερόμαστε σε υγιείς ανθρώπους, τότε όσο περισσότερο κάποιος χρησιμοποιεί τους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου του τόσο πιο ακριβή εικόνα σχηματίζει για τον εαυτό του. Και αντιστρόφως όσο καλύτερο θεωρείς τον εαυτό σου σε σχέση με τους φίλους σου τόσο λιγότερο χρησιμοποιείς τους μετωπιαίους λοβούς”. Σύμφωνα με την Beer, η φυσική τάση μας να θεωρούμε τους εαυτούς μας ανώτερους από τους γύρω μας μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να έχει καλές επιπτώσεις αλλά μερικές φορές μπορεί να προβεί επιζήμια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Ακτινολογικό Κέντρο Έρευνας (Imaging Research Center) του πανεπιστημίου και προσπαθεί να διερευνήσει την συσχέτιση μεταξύ των λειτουργιών του εγκεφάλου μας και των συναισθημάτων και αντιλήψεών μας. Φιλοδοξεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τις λειτουργίες του εγκεφάλου ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές ασθένειες. Ακόμη θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάρρωση ατόμων εξαρτημένων στη χρήση μεθαμφιταμινών, των οποίων οι μετωπιαίοι λοβοί έχουν καταστραφεί από τις ουσίες.

Στην έρευνα πήραν μέρος 20 άτομα που απάντησαν ερωτηματολόγια για το πως σύγκριναν τους εαυτούς τους σε σχέση με τους φίλους τους. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με θετικά χαρακτηριστικά όπως, ευγένεια, σεμνότητα και ωριμότητα, αλλά και σχετικές με αρνητικά χαρακτηριστικά όπως υλισμός, ακαταστασία, αναξιοπιστία και ξεροκεφαλιά. Την ώρα που απαντούσαν τα ερωτηματολόγια οι επιστήμονες έπαιρναν την μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου τους. Τα άτομα που απάντησαν πολύ θετικά για τους εαυτούς τους χρησιμοποίησαν λιγότερο από άλλα άτομα την περιοχή των μετωπιαίων λοβών, που σχετίζεται με τις λειτουργίες της λογικής, του σχεδιασμού, των αποφάσεων και της επίλυσης προβλημάτων. Ενώ τα άτομα που είχαν ακριβής άποψη για τον εαυτό τους παρουσίασαν τετραπλάσια χρήση του μετωπιαίου λοβού τους σε σχέση με τους πιο ονειροπαρμένους.

Σε μια άλλη ομάδα ατόμων ζητήθηκε να απαντήσει τα ίδια ερωτηματολόγια αλλά χωρίς να τους δοθεί αρκετός χρόνος. Το αποτέλεσμα ήταν να απαντήσουν πολύ πιο θετικά σε σχέση με μια ομάδα που είχε απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή της. Το συμπέρασμα αυτού του πειράματος ήταν ότι πετυχαίνουμε πιο ρεαλιστικά συμπεράσματα αν επεξεργαζόμαστε πληροφορίες χρησιμοποιώντας τους μετωπιαίους λοβούς μας.

Η Beer συμπεραίνει ότι “τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα και σκέφτηκαν γρήγορα σχημάτισαν μια αδικαιολόγητα θετική άποψη για τους εαυτούς τους, επομένως μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι ευκολότερο για τον εγκέφαλό μας να δημιουργήσει μια θετική άποψη για τον εαυτό μας παρά για να δημιουργήσει μια ρεαλιστική άποψη”.

Βασισμένο σε άρθρο του University of Texas news.

http://www.tsouxtres.gr/psixologia/%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%82/